Dette er et museumstun fra 1850-tallet, og det mest besøkte anlegget til regionsmuseet Ryfylkemuseet. Museumstunet består av flere historiske bygninger. Noen av dem sto der fra opprinnelig av, mens andre ble flyttet hit i forbindelse med museumsåpningen. Høydepunktet er Guggedalsloftet, et av Rogalands eldste trebygg. I høysesongen på sommeren våkner tunet til liv, da et tradisjonelt kledd vertskap ønsker velkommen til guidet tur, mating av dyr, leker og mye mer. Her er også en gårdsmeny med fersk smørgraut, Suldalsskinke, vafler og Suldalsbete. Maten spise i stuene eller ute i det fri med Suldalsvatnet og fossen som kulisse.
Kvitebjørnen
Utstillingen Kvitebjørnen er for de minste i familien, og foregår på Nesasjøhuset ved Ryfylkemuseet. Her blir barna tatt med på et spennende eventyr med prinsesser og prinser, samtidig som de kan svinge seg i valsen i museets speglsal. Kvitebjørn-utstillingen bygger på historien om de tolv år gamle guttene Gunnar, Pål, Anders og Kolbjørn. Firkløveret har en forrykende fantasi. En dag huler de ut en isbjørn og krabber inn i den. Kvitebjørn er bevegelig, og bringer reisefølget til Nordpolen og det kongelige slott. Underveis skjer det mye spennende, og av kongen får de i oppgave å redde prinsessen.
Brødrene af Sand
Kystbyen Sand var en viktig havn for båtbygging på slutten av 1800-tallet, og som minne om denne tiden finner du jekten Brødrene af Sand liggende til kais her. Denne ble bygget i 1866, og i 1997 overtok Ryfylkemuseet jekten. Den ble restaurert tilbake til sin opprinnelige form, og er i dag en viktig turistattraksjon i Suldal. I sommerhalvåret er det mulig å få en guidet omvisning i jekten, samt seilturer for grupper ved forhåndsbestilling. Jekten drives av en venneforening, som sørger for vedlikehold og drift. Både kaptein og mannskap jobber på frivillig basis.
Lensmannsboligen Fossheim
Lensmannsboligen Fossheim er en stor og herskaplig bygning rett overfor Sandsfossen på Sand. Det var den lokale lensmannen Rasmus Rasmussen som fikk bygget huset i 1936-37, og det nye hjemmet hans fungerte både som kontor og bosted, og som en finurlighet hadde det en brønn i kjelleren. Det var arkitekten Arnstein Arneberg (1882-1961) som tegnet huset. Han var en vel ansett arkitekt, som blant annet laget tegningene til Oslo Rådhus, kongefamiliens bolig på Skaugum og interiøret i FN-bygget. På 70-tallet kjøpte Suldal kommune huset, som i dag fungerer som kommunenes turistkontor.
Laksestudio
Rett over gaten for lensmannsboligen på Sand, ligger Laksestudio. Dette var det første i sitt slag når det åpnet i 1988. Studioet ligger ved Sandsfossen, der du kan se inn i det femte trinnet på laksetrappen. Her holdes laksen i 24 timer før den blir sluppet fri videre opp i elven. Hvert år benytter rundt 2-3 000 laks og aure seg av denne laksetrappen. På Laksestudio vil du få en innføring i laksens historie, Suldalslågen og kraften i Suldal. Dette er en attraksjon som er vel verdt et besøk, og gleder både store og små.
Pilegrimsruten fra Suldal til Røldal
I middelalderen var Røldal en av Norges viktigste pilegrimsdestinasjoner, kun forbigått av Nidarosdomen. Pilegrimsferden mellom Suldal og Rølødal er fin å gå alene, med venner eller familie. En kan legge opp ruten akkurat slik en vil, enten en vil gå hele ruten på ti kilometer eller dele den opp. Rutens høyeste punkt er 1 100 m.o.h. Langs veien ligger kirker, som i seg selv er et pilegrimsmål. Ferden starter på Nesflaten, der en må følge skilter fra Engjadal til Botnen. På Mokleiv gård arrangeres regelmessig turer, som også legger turen innom Olavsseglet.